•  (+381) 060 607 04 16
  •  office@sekcns.org
  •  Trg galerija 4, 21000 Novi Sad
Predstava Svadbena zvona

Predstava Svadbena zvona

Komad “Svadbena zvona”, Davora Špišića, prati priču o troje usamljenika, društvenih marginalaca koji se ne snalaze u predatorskom bezdušnom vremenu. Vremenu u kojem je ljudskost postala više mana no vrlina. Osim što pokušavaju preživeti sa što manje ožiljaka, oni ne odustaju u traženju srodne duše. Samoća nije njihov izbor, nego realnost ranjivih emocija.

Marino i Ane su iz Hrvatske.

On je policajac, obožava svoj zanat i revnostan je u službi, ali , mekog je srca kad ide u intervenciju i postupa prema svojim bližnjima. Pola plate mu ode na podstanarski stančić.
Ona je scenska radnica u velikom nacionalnom teatru, udarnica, brza i pouzdana. Dane i noći je u bek stejdžu, zna sve predstave napamet. Volela bi naći čoveka svog života. Na svadbama joj se uvek posreći da ulovi buket, ali na tome i ostaje.

Radomir je iz Srbije. Nesuđeni nastavnik domaćinstva, bio je odličan student na Višoj pedagoškoj, ali nikad nije dobio posao u struci, nego radi sve i sva na privremenim poslovima. Živi sa roditeljima, vrednim, prostodušnim ljudima i teško se nosi sa stidom da se ne može osamostaliti. Kad mu roditelji posude šest hiljada evra, svu svoju životnu ušteđevinu, on daje šifrirani oglas u hrvatskim medijima, nudeći pare u zamenu za fiktivnu ženidbu za hrvatsku državljanku.

Na taj način Radovan bi mogao steći hrvatski pasoš, a ulaskom Hrvatske u Šengen, dalji put na Zapad i bolji život biće mu otvoren.

Ane ugleda Radomirov oglas, javi se na kontakt, i Radomir dolazi u Hrvatsku. Brak je sklopljen ali kontrole su rigorozne. Upravo je Marino zadužen da novopečenim mladencima svako malo upada u stan, i da proverava da li je sve po zakonu…

“Svadbena zvona” imaju žanrovsku kombinaciju komedije i melodrame. Niz smešnih i burlesknih situacija nastaje iz žarke želje da se privid normalnosti održi a na stalnom je udaru represivnog i podozrivog aparata. Svo troje, u toj komediji zabune, pokušavaju rasplesti često nerazrešive čvorove turbulentne životne situacije.

Priča je to i o varljivom pitanju o bogomdanoj sreći u slatkom varljivom zovu boljeg sveta. O pojedincu koji je u igrama svetskih prekrajanja tek statista.

“Svadbena zvona” se oslanjaju na složene karaktere i jaku glumačku igru, sa nizom maštovitih i dinamičkih obrta. Ovaj Špišićev komad itekako može privući pažnju publike.

Srednjoevropski kulturni centar

Trg galerije 4
21000 Novi Sad
Vojvodina, Srbija

Email: office@sekcns.org

Telefon: (+381) 060 607 04 16